Vispārīgā ģeoloģija

Kur lāči dzīvo Ziemeļamerikā?


Ziemeļamerikas lāču apgabalu karte: Šajā kartē parādīti trīs veidu lāču, kas apdzīvo Ziemeļameriku, ģeogrāfiskie diapazoni, kas pārklājas - polārie lāči, melnie lāči un grizli lāči (pazīstami arī kā brūnie lāči). Šī karte tika sastādīta, saliekot trīs kartes, kuras sagatavoja Kārlis Mussers (amerikāņu melnais lācis - Creative Commons License), Simons Pjērs Barrette (pelēkais lācis - GNU bezmaksas dokumentu licence) un Fabio B (polārlācis - publisks īpašums).

Melnais lācis: Tā izskatās lielākā daļa melno lāču Ziemeļamerikā.

Amerikāņu melnais lācis

Amerikāņu melnais lācis ir Ziemeļamerikā visbiežāk novērotais lācis, un tam ir vislielākais ģeogrāfiskais diapazons. Melnos lāčus var atrast pat uz dienvidiem līdz centrālajai Meksikai un tik tālu uz ziemeļiem kā Aļaskas ziemeļiem un lielāko daļu Kanādas. Amerikas Savienotajās Valstīs melnie lāči ir izplatīti austrumos, gar rietumu krastu, Klinšajos kalnos un Aļaskas daļās. Tie ir sastopami arī dažās nelielās teritorijās dienvidrietumos un dienvidaustrumos.

Saistītie: Kā izvairīties no lāču uzbrukuma

Melnais lācis ir kautrīgākais un vismazāk bīstamais no Ziemeļamerikā sastopamajiem lāčiem. Viņi centīsies izvairīties no cilvēkiem tikpat daudz, cik cilvēki no viņiem cenšas izvairīties. 1 Tomēr tas nenozīmē, ka viņi neiebrauks pilsētās un apkaimēs. Ja viņi zina par jebkuru ērtu pārtikas avotu, viņi to izmantos, bet parasti ceļo naktī, lai izvairītos no atklāšanas.

Ne visiem melnajiem lāčiem ir melnas kažokādas. Viņu kažokādas krāsa svārstās no melnas līdz gaiši brūnai, padarot krāsu par sliktu identifikācijas metodi. Lāča izmērs var palīdzēt to identificēt. Vidējais melnais lācis vīrietis var svārstīties no aptuveni simt piecdesmit mārciņām līdz apmēram piecsimt piecdesmit mārciņām. 2 Šo vidējā lieluma diapazonu izraisa pārtikas pārpilnības ģeogrāfiskās atšķirības. Vēl viena iezīme ir tā, ka melnajiem lāčiem parasti ir lielākas ausis nekā grizli.

Grizli lācis: Šis attēls parāda atšķirīgo kuprīti, kas atrodas uz pelēcīga lāča muguras starp priekšējiem lāpstiņām.

Informācija par Ziemeļamerikas lāci
1 Melnā lāča raksturojums: fiziskās un uzvedības īpašības no bearlife.org.
2 Brown Bear: Vikipēdijas raksts par brūnajiem lāčiem.
3 Melnā lāča un Greizlija lāča raksturojums Jeloustānā: vietne
4 Polar Bear: Vikipēdijas raksts par polārajiem lāčiem.
5 Polārlāča raksturojums: Polārā lāča raksturojums, ko aprakstījis Polar Bears International.

Grizli / brūnais lācis

Pelēkais lācis un brūnais lācis ir vienas un tās pašas sugas sugas locekļi. Parasti iekšzemē tos sauc par grizli lāci. Aļaskas un Kanādas piekrastes reģionos tos parasti sauc par brūno lāci. Šie lāči ir daudz agresīvāki nekā melnais lācis.

Kaut arī lielāko daļu viņu dzīves diapazona veido Aļaska un Kanādas ziemeļrietumi, tie ir sastopami arī nelielos apgabalos 48 zemākajos štatos, tai skaitā: Ziemeļrietumu Montānā, Jeloustonas nacionālajā parkā, Jūtas ziemeļdaļā un ļoti nelielā Vašingtonas ziemeļrietumu daļā. Daudzi cilvēki apmeklē Jeloustonas Nacionālo parku tikai tāpēc, lai ieskatu par šiem krāšņajiem zvēriem.

Piekrastes brūnie lāči parasti ir lielāki nekā viņu iekšējie grizli lāči. Tas ir rezultāts ar olbaltumvielām bagātu ēdienu pārpilnību piekrastē. Kamēr grizzlies ēd gaļu un zivis, viņu galvenais uzturs sastāv no ogām un augiem.

Grizli lācīša labākais identifikators ir lielais kupris uz pleciem, kas vislabāk redzams, kamēr viņi staigā. Lielākajai daļai grizzlies ir vidēji brūna krāsa, bet tās var svārstīties no ļoti tumši brūnas (gandrīz melnas) līdz gaiši medus brūnai krāsai. 3 Grizzly lāča spīles ir vieglākas, garākas un taisnākas nekā melnā lāča spīles.

Polārlāči: Māmiņa, polārlāčs ar diviem mazuļiem, kas seko aiz muguras.

Polārlācis

Polārlāči ir lielākie no trim Ziemeļamerikā sastopamajiem lāčiem. Tās svārstās no aptuveni septiņiem simtiem mārciņu līdz aptuveni piecpadsmit simtiem mārciņu. Tie ir ne tikai lielākie lācīši, kas atrodami Ziemeļamerikā, bet arī ir visbīstamākie cilvēkiem. Viņi ir bīstamāki, jo viņiem nav daudz kontaktu ar cilvēkiem - tāpēc viņi var mūs redzēt kā laupījumus, kad ir izsalkuši. 4 Par laimi mums polārlāči ir sastopami tikai Aļaskas un Kanādas ziemeļdaļas apgabalos un visā Grenlandē.

Polārie lāči ir viegli identificējami pēc to baltajām kažokādām. Viņiem ir arī kupris uz pleciem, piemēram, grizli lācim. Tā kā augi un ogas nav viegli pieejami tur, kur viņi dzīvo, tos uzskata par gaļēdājiem nekā citiem lāčiem. Lielākajai daļai polārlāču roņi ir viņu uztura galvenā sastāvdaļa.


Skatīties video: "Latvijas stāsti" - Latvieši Īrijā . (Oktobris 2021).